NK Jachtpaarden 2024 – 20 april 2024 – Landgoed Maarsbergen

Nederlands Kampioenschap Jachtpaarden

Op zaterdag 20 april 2024 wordt er wederom gestreden om het Nederlands Kampioenschap Jachtpaarden. Deze titel is voor de ruiter met het beste jachtpaard in de Mastersklasse. De juryleden beoordelen tijdens het kampioenschap in twee klassen, Masters- en Membersklasse, op een aantal onderdelen over de prestaties van de jachtpaarden. De ruiter met het beste jachtpaard in de Membersklasse wordt Nationaal Kampioen.

In de ochtend worden de combinaties gekeurd op exterieur en gangen. Een goed jachtpaard dient een ruime stap en galop te hebben. Een comfortabele draf en het gemak waarmee het jachtpaard zich laat rijden vormen de overige criteria. In de Mastersklasse is het gebruikelijk dat er twee Britse juryleden aanwezig zijn. Tevens beoordelen veterinairen tijdens deze voorkeuring of de paarden fit-to-compete zijn voor de terreinproef.

In de middag wordt een crossparcours met 25 hindernissen met een kleine 30 sprongen gereden. In het crossparcours worden de combinaties gejureerd op stijl. Een paard met een vloeiend tempo en nette sprongen in het crossparcours krijgt een goede beoordeling van de juryleden die op verschillende plekken in het parcours staan. Ook staat er bij elke hindernis een hindernisrechter. Deze persoon beoordeelt of de combinatie de hindernis correct springt en noteert eventuele weigeringen, verkeerd of in de onjuiste volgorde gesprongen hindernissen. De tijd speelt geen rol in de beoordeling van de cross. Na de terreinrit vindt wederom een veterinaire keuring plaats.

Het Nederlands Kampioenschap Jachtpaarden wordt voor de leden van de vier achter de meute jagende Nederlandse (slip)jacht verenigingen georganiseerd. Deze verenigingen zijn de Jachtvereniging Soestdijk (JVS), de Koninklijke Nederlandsche Jacht Vereeniging (KNJV), de Midland Hunt en de Veluwe Hunt.

De gehele dag zijn er hapjes en drankjes verkrijgbaar.

Een prachtige dag uit voor het gehele gezin. Koop hier uw toegangskaarten.