Cordovan

Cordovan

Omdat shell cordovan een leersoort is met een hoog oliegehalte is regelmatig onderhoud van belang. De producten voor het onderhoud van cordovan zorgen dat het oliegehalte op peil blijft.

Heb je nieuwe schoenen? Geef ze een poetsbeurt voordat je ze gaat dragen. Hieronder doorlopen we alle stappen voor het poetsen van shell cordovan schoenen. Bij nieuwe schoenen kunnen stap 2 en stap 3 worden overgeslagen.

Stap 1  Voordat je begint

Mocht je veterschoenen willen poetsen verwijder dan eerst de veters. Stop vervolgens goed passende schoenspanners in je schoenen.

Stap 2  Borstelen

Verwijder het vuil en stof met een borstel, bij voorkeur van paardenhaar. Let hierbij vooral op de rand tussen het leren bovenwerk en de zool. Vergeet ook de zool en hak van de schoen niet. Voor vlekken die met het borstelen niet verdwijnen gebruik je een vochtige katoenen doek. Laat daarna de schoenen op natuurlijke wijze, bij kamertemperatuur, drogen.

Stap 3  Schoonmaken

Gebruik Reno’mat voor het verwijderen van vlekken, vuil en heel belangrijk oude was of crème. Door het verwijderen van deze oude lagen product ga je het vormen van scheuren tegen. Met telkens een schoon deel van een chamois doek wrijf je de Reno’mat zorgvuldig in. Laat de schoenen vervolgens drogen.

Stap 4  Het leer voorbereiden

De volgende stap is het aanbrengen van een herstellende crème – Saphir renovateur of Famaco raviv’ cuir – met een schone chamois doek. Dit product verwijdert ook de laatste restjes van oude onderhoudsproducten en hydrateert en voedt het leer. Ook zorgt het voor het openen van de poriën in de huid waardoor de schoencrème goed opgenomen kan worden. Let erop dat je telkens een schoon deel van de doek gebruikt. Geef de crème ruim de tijd om door het leer opgenomen te worden.

Stap 5  Crème en/of wax aanbrengen

Breng nu met een borsteltje een dun laagje schoencrème of wax aan. Producten die geschikt zijn voor cordovan zullen ervoor zorgdragen dat het oliegehalte in het leer op peil blijft. Zijn de schoenen erg droog gebruik dan een product met minkolie. Geef de creme of wax ruim de tijd om door het leer te worden opgenomen.

Stap 6  Poetsen

De schoen kan nu met een speciale borstel – van natuurlijke zijde of paardenhaar – gepoetst worden. Om die extra glans te krijgen wrijf je hierna de schoenen op met een kantoenen chamois doek. Een kleine aantekening, wrijf niet te hard want dat zorgt voor warmte en hierdoor kan het leer donkerder worden. Wil je echte spiegelglans op jouw schoenen gebruik dan mirror gloss.

Bij beschadigingen aan de hak en de randen van de schoenen kunnen deze met behulp van een waskrijt met de juiste kleur opnieuw ingekleurd worden. Bij krassen in het leer kan je voorzichtig met een stukje van een gewei over kras wrijven.

Lees in ons artikel wat het verschil is tussen crème en wax.