Suède

Never out of style

Ieder jaar vind je verschillende soorten suède schoenen in hun collectie. Ga je voor een chiquere uitstraling of juist sportief: suède schoenen zijn tijdloos. Met het juiste onderhoud zal je ze jarenlang met plezier dragen.

Zoals je misschien gelezen hebt in het artikel in de materiaalgids is suède de binnenkant van een huid. Deze is veel zachter en kwetsbaarder dan de opperhuid. Suède heeft hierdoor ook een geborstelde structuur die vatbaarder is voor vuil en vlekken. Het onderhoud is niet ingewikkeld maar vraagt wel om wat extra aandacht. Gebruik voor het onderhoud van suède schoenen dan ook altijd de juiste borstels en onderhoudsmiddelen. In het kort vergt suède iets meer onderhoud, maar je hebt hiervoor wel schoenen met een onweerstaanbaar uiterlijk.

Spray voor suède schoenen

Een goede verzorging begint met het voorkomen van vlekken. Dit doe je door jouw leren producten na aankoop in te spuiten met een impregneer spray. Deze zorgt voor een beschermlaag waardoor vocht en vuil minder kans krijgen om in het leer te trekken. Omdat suède een open structuur heeft is het gevoelig voor vlekken. Een spray speciaal voor suède beschermt en zorgt bovendien voor extra voeding. De sprays zijn verkrijgbaar in transparant maar ook in veel kleuren. Wanneer je voor kleur kiest let dan goed op dat deze echt overeenkomt met de kleur van jouw schoenen.

Wanneer jouw suède schoenen nat zijn geworden is het verstandig ze te drogen bij kamertemperatuur. Spray ze daarna nogmaals in. Bij droog weer is eens per maand inspuiten voldoende. Weet je van tevoren dat je jouw schoenen gaat dragen tijdens een natte dag spuit ze dan ‘s morgens nog even in. Vochtvlekken zijn lastig te verwijderen. Voorkomen is, zeker in dit geval, beter dan genezen.

Suèdeborstel en gum

Helemaal voorkomen dat je schoen vuil worden is haast onmogelijk. Laat het vuil eerst drogen. Borstel het vuil daarna met een speciale suèdeborstel voorzichtig, in één richting, los van de haartjes. Mocht de vlek nog niet helemaal verdwenen zijn wrijf dan met een gum, speciaal voor suède, voorzichtig over de vlek. Het is belangrijk om de schoenen na deze behandeling altijd weer in te spuiten met een beschermingsspray.

Water

Mocht er een vochtvlek op jouw suède schoenen zijn ontstaan dan is water je beste vriend. De vochtvlek kan je nu het beste te lijf gaan met water. Met de suèdeborstel die je nat hebt gemaakt breng je extra water op en rond de vochtvlek aan. Wrijf vervolgens het water voorzichtig verder over de schoen totdat het oppervlak helemaal nat is. Dep daarna de schoen met een schone katoenen doek zoveel mogelijk droog en laat de schoenen op kamertemperatuur drogen. Spuit jouw schoenen na deze behandeling extra in om het suède te verzorgen.