Waxed suède

Voor regelmatig onderhoud van gewaxt leer is een speciale wax spray aan te bevelen. Het komt het leer ten goede om na verloop van tijd jouw schoenen van een nieuwe waslaag te voorzien. Hoe je dit moet doen staat hieronder beschreven.

Stap 1  Voordat je begint

Zorg voor goed passende schoenspanners in de schoenen en verwijder de veters.

Stap 2  Vuil verwijderen

Met een zachte borstel, bij voorkeur van paardenhaar, verwijder je vervolgens zoveel mogelijk stof en vuil.

Stap 3A  Koude was aanbrengen

Wrijf met het wasblok, met enige druk, heen en weer over het leer. Nadat je op een klein deel van de schoen de was hebt aangebracht wrijf het dan uit met je vingers. Omdat jouw vingers warm zijn wordt de was zachter en kan je de was gelijkmatig verdelen. Herhaal dit proces totdat de hele schoen is behandeld. Voor de naden is het handig een hoek van het wasblok te gebruiken.

Stap 3B  Warme was aanbrengen

De was kan ook warm gebruikt worden. De aangebrachte laag wordt in dit geval wel vaak dikker. Een föhn kan gebruikt worden om het uiteinde van het wasblok zacht te maken. Zodra de was begint te glimmen door het smelten breng het dan direct aan op het leer. Om de was gelijkmatig te verdelen over het leer kan ook de föhn gebruikt worden.

Stap 4  Was gelijkmatig verdelen

Wil de de kleur mooi gelijkmatig over de schoen verdeeld hebben dan blijft de föhn jouw vriend. Verwarm de was op de schoen, ook het leer wordt warmer en de poriën van de huid zullen zich openen. De huid kan op deze manier de was overal goed opnemen.

Voor een matte finish sla je stap 5 over.

Stap 5  Glimmende afwerking

Voor een licht glimmende afwerking ga je met het wasblok nogmaals over de hele schoen. Gebruik geen warmte.

Stap 6  Overtollige was verwijderen

Met een houten spateltje druk je de was goed in de naden. Dit komt de waterdichtheid ten goede.
Overtollige was kan met het houden spateltje worden verwijderd.

Houd er rekening mee dat de kleur van jouw schoenen, na het aanbrengen van een nieuwe waslaag , donkerder van kleur zal worden.