Glad leren schoenen

Glad leren schoenen

Heb je nieuwe schoenen? Geef ze een poetsbeurt voordat je ze gaat dragen. Hieronder doorlopen we alle stappen voor het poetsen van glad leren schoenen. Uiteraard kan bij nieuwe schoenen de stap om met een borstel vuil te verwijderen worden overgeslagen.

Stap 1  Voordat je begint

Mocht je veterschoenen willen poetsen verwijder dan eerst de veters. Stop vervolgens goed passende schoenspanners in je schoenen.

Stap 2  Schoonmaken

Verwijder het vuil en stof met een borstel, bij voorkeur van paardenhaar. Let hierbij vooral op de rand tussen het leren bovenwerk en de zool. Vergeet ook de zool en hak van de schoen niet. Voor vlekken die met het borstelen niet verdwijnen gebruik je een vochtige katoenen doek. Laat daarna de schoenen op natuurlijke wijze, bij kamertemperatuur, drogen.

Stap 3  Het leer voorbereiden

De volgende stap is het aanbrengen van een herstellende crème – Saphir renovateur of Famaco raviv’ cuir – met een schone katoenen chamois doek. Dit product verwijdert restjes van oude onderhoudsproducten en hydrateert en voedt het leer. Ook zorgt het voor het openen van de poriën in de huid waardoor de schoencrème goed opgenomen kan worden. Let erop dat je telkens een schoon deel van de doek gebruikt. Geef de crème ruim de tijd om door het leer opgenomen te worden.

Stap 4  Crème en/of wax aanbrengen

Breng nu met een borsteltje een dun laagje schoencrème of wax aan. Vaak adviseren wij beide producten te gebruiken. De schoencrème zorgt in dit geval voor de voeding en eventueel kleurherstel van het leer.  De was zorgt daarna voor een extra beschermingslaag met een warme glans. Lees in ons artikel wat het verschil is tussen crème en wax. Geef de creme/wax een minuut of tien de tijd om in te trekken.

Stap 5  Poetsen

De schoen kan nu met een speciale borstel – van natuurlijke zijde of paardenhaar – gepoetst worden. Om die extra glans te krijgen wrijf je hierna de schoenen op met een kantoenen chamois doek. Een kleine aantekening, wrijf niet te hard want dat zorgt voor warmte en hierdoor kan het leer donkerder worden.

Bij beschadigingen aan de hak en de randen van de schoenen kunnen deze met behulp van een waskrijt met de juiste kleur opnieuw ingekleurd worden.