Lakleer

Coating

Omdat schoenen van lakleer voorzien zijn van een speciale coating is het van belang deze schoenen nooit te behandelen met een impregneer spray. De coating die op het leer is aangebracht beschermt de schoenen tegen vuil en vocht van buitenaf. Ook het gebruik van schoensmeer is uit den boze omdat dit doffe vlekken veroorzaakt.

Schoenspanners

Wanneer schoenen gedragen worden worden ze warm en vormt het leer zich naar je voeten. Wanneer je de schoenen uittrekt koelen ze af en krimpt het leer. Voor elke leren schoen is het daarom belangrijk om na het dragen schoenspanners in de schoen te doen. Bij lakleer is dit essentieel. Vanwege de coating kunnen er zonder het gebruik van schoenspanners eerder barsten in het leer ontstaan.

Lakolie

Verwijder de veters en zorg dat de spanners in de schoen zitten. Begin met het schoonmaken van het leer met een vochtige katoenen chamois doek. Blijven er vlekken op het lakleer zichtbaar probeer het dan met een sopje met natuurlijke groene zeep en een zachte spons. Laat de schoenen op een natuurlijke manier, bij kamertemperatuur, drogen. Breng vervolgens speciale lakolie aan op het leer en wrijf het uit met een schone chamois doek. Door het gebruik van de lakolie krijgt het leer een extra beschermlaag en prachtige glans. De lakolie zorgt er ook voor dat het leer minder statisch is en daardoor minder vuil aantrekt.