Belgische loafer uit New York

Henri Bendel en het ontstaan van de Belgische loafer

Logo van Henri Bendel met de bekende bruine en witte verticale strepenHet ontstaan van de Belgische loafer begint eigenlijk bij de opening van een winkel voor damesaccessoires en kleding in New York aan het eind van de 19e eeuw door Henri Bendel. Als oprichter van deze winkel kreeg hij de reputatie een onfeilbare smaak te hebben en al snel leverde de winkel aan de elite van de stad. Hij registreerde zijn eigen merk en nam een jonge kunstenaar en illustrator in dienst. Dit was niemand minder dan Andy Warhol. Het handelsmerk werden verticale bruin en witte strepen. De gestreepte boodschappentassen en hoedendozen van de winkels werden binnen de kortste keren een begeerd statussymbool.

Coco Chanel en de eerste modeshow

Behalve dat hij de eerste luxe retailer was met een hoger Fifth Avenue-adres was hij vooral een pionier in de modeindustrie. Hij bedacht de halfjaarlijkse verkoop, hij organiseerde in-store make-overs, bedacht nieuwe productlijnen, zoals parfums, cosmetica, en lingerie. Hij haalde Coco Chanel naar de Verenigde Staten en organiseerde de eerste modeshow die ooit in NY werd gehouden. Henri Bendel zorgde voor een revolutie in de manier waarop mode werd gezien en op de markt gebracht.

Henri Bendel sluit in 2019

In 1985 werd het bedrijf verkocht aan Brands Inc. De nieuwe eigenaar besloot in 2009 vanwege een veranderende markt om te stoppen met de verkoop van kleding. De winkel verlegde zijn focus naar meer lucratieve accessoires, geschenken en schoonheidsproducten. Deze beslissing was niet voldoende om het merk te behouden. In 2019 sloot Henri Bendel definitief haar deuren.

Belgische schoenindustrie wordt nieuw leven ingeblazen

De creatieve neef en naamgenoot van Henri Bendel was in de jaren ’50 werkzaam bij het merk. Vanwege zijn werkzaamheden had hij connecties in België. Hij besloot er 2 schoenenfabrieken te kopen waar waar hij de handgemaakte Belgische loafer creëerde. Een uniek ontwerp van een gedeconstrueerde loafer die binnenstebuiten werd gestikt en vervolgens na voltooiing werd omgekeerd. De loafer werd een succes, de Belgische schoenindustrie was nieuw leven ingeblazen, zozeer zelfs dat Henri Bendel door de Belgen geridderd werd.

Modebeurs Pitti Uomo omarmt de Belgische loafer

Het ontwerp werd in NY goed ontvangen en al snel werden ze gedragen door de ‘high-end crowd’, met name in de Upper East Side en de Hamptons. Vrij snel daarna verspreidde de populariteit van deze loafers zich en werden ze gedragen door de meeste welgestelden van NYC.  Het fenomeen Belgische loafer werd pas na ongeveer 25 jaar een wereldwijd fenomeen. Waarschijnlijk hebben wij dit te danken aan de Italiaanse modebeurs Pitti Uomo die de loafers omarmden. Afbeeldingen van mannen die deze loafers droegen werden vervolgens verspreid via sociale media. Zo ontstond de wereldwijde populariteit van dit klassieke NYC-schoenmodel.

De Belgische loafer van MORAGHI heet Carlton en kan in verschillende collecties naar eigen smaak worden ontworpen. Bekijk de Carlton in de originele collectie, de collectie handgekleurd patina of stel de loafer samen in een exotische leersoort. Naast de Belgische loafer kan je dit model ook in een sneaker variant, de Woodcroft, samenstellen. De Belgische sneaker Woodcroft is ook in eerder genoemde 3 collecties verkrijgbaar.