Keuzestress, sokken – broek – schoenen

De vraag welke sokken bij welke kleding gedragen moet worden is een veel gestelde. Er zijn een aantal regels waar je je aan kan houden zodat het nooit fout gaat.  Als je het naadje van de kous wilt weten, en niet altijd binnen de lijntjes wil kleuren, lees dan zeker nog even door.

Lengte, kleur, materiaal en breisel

Een belangrijk punt waar we mee beginnen is de lengte van de sok. Deze horen lang genoeg te zijn zodat er nooit een deel van een behaarde kuit zichtbaar is. Het is niet voor niets dat Italianen geen sokken maar (knie)kousen dragen. Ook de witte sok is ‘not done’ tenzij je naar de tennisbaan gaat of een andere fysieke activiteit gaat beoefenen waarbij je een korte broek draagt.

Bij de keuze van je kousen moet je niet alleen rekening houden met de kleur maar ook met het materiaal en het breisel. Sommige mensen zweren bij kousen van wol of zijde, anderen dragen niets anders dan katoen. Wat jouw voorkeur ook is, houd rekening met de dikte van het breisel. Een grof breisel kan prima bij informele gelegenheden. Is het een formele gelegenheid kies dan voor een fijn breisel.

Sokken afstemmen op de broek of juist combineren bij je schoenen?

Het meest voorkomend en veilig is dat de kleur kousen aangepast wordt aan de broek die gedragen wordt. In het geval je effen sokken hebt kies dan exact de kleur van de broek of een slag donkerder. Deze regel is makkelijk, altijd elegant en er kan niets fout gaan.

Wil je behalve elegant een iets sprekender optie kies dan voor een kleur die voor contrast zorgt. Dit is makkelijker gezegd dan gedaan. Voor een felle kleur gaan kan prima, maar zorg ervoor dat het een aanvulling is op de rest van je outfit alsof het teveel contrasteert (denk aan gele sokken en zwarte schoenen), het ziet er gewoon niet goed uit. In dit geval is het van belang te weten welke kleuren elkaar aanvullen en welke absoluut niet. Het mooie van een contrasterende sok is dat, mits de kleur goed wordt gekozen, het je outfit veel stijlvoller maakt. Sla je de plank mis qua kleur dan kan het ook je outfit vreselijk verpesten.

De slimme optie, two-tone kousen

Two-tone sokken kunnen een uitkomst zijn. Door de toevoeging van een onderliggende (schaduw) kleur zijn ze makkelijker te combineren met iedere broek, effen, houndstooth, geruit of gestreept. Zorg dat in elk geval één van de twee kleuren redelijk overeen komt met de kleur van je broek of in dit geval zelfs je schoenen. Dan hebben we ook nog de categorie happy socks. Draag deze niet tenzij je graag in het middelpunt van de belangstelling wil staan. Ze dragen zeker niet bij aan een elegante kledingstijl.

Soms is kleur goed toepassen een uitdaging. Probeer je dit voor het eerst doe dit dan veilig met two-tone kousen. Je zal stijlvol opvallen.