Chamois en schoenpoets borstels

Chamois

Gemzenleer

Oorspronkelijk is chamois licht geel gekleurd gemzenleer. Het werd voornamelijk gebruikt door Franse handschoenmakers. Nadat het leer in kabeljauwolie werd gelooid werd het extreem zacht en kreeg het een enorm absorbtie vermogen. Vooral koetsiers droegen deze handschoenen en zij gebruikten het leer ook om de koetsen mee te poetsen. Een traditie die door moderne chauffeurs wordt voortgezet.

Katoenen chamois

Wanneer de katoenen stof Chamois haar naam heeft gekregen is verloren gegaan in de geschiedenis. Om de zachtheid en het absorbtie vermogen van het zeemleer te evenaren moet het een lang proces ondergaan. De stof wordt vervolgens opgeruwd, geschoren en uiteindelijk geverfd om op zeemleer te lijken. Katoenen chamois lijkt op flanel maar is dikker, zachter en duurzamer. Voor het poetsen van schoenen is het doek uitermate geschikt vanwege haar zachtheid. Ook laat het geen pluisjes achter in jouw vers aangebrachte crème of was.

Schoenpoets borstels

Schoenpoets borstels zijn essentieel voor het onderhoud van elk paar leren schoenen. En niet alleen voor het uitpoetsen van een onderhoudsproduct. Een goede schoenpoets borstel kan ook worden gebruikt om ‘s ochtends een paar schoenen te polijsten en aan het eind van de dag schoon te maken. Bij het gebruik van hoge kwaliteit onderhoudsproducten is soms het simpele polijsten met een borstel alles wat je hoeft te doen om het patina weer te laten glanzen. Het kiezen van de juiste borstel is een veel voorkomende vraag. Onze voorkeur gaat over het algemeen uit naar een borstel van paardenhaar.

Borstels van paardenhaar

Borstels van paardenhaar zijn geweldig voor zachte reiniging en polijsten. Met de zachte en flexibele borstelharen is het eenvoudig om de schoencrème of was uit te poetsen. Vanwege de zachtheid van de haren loop je geen risico om krassen in het leer achter te laten. Mocht je een borstel van paardenhaar aan willen schaffen koop er dan meteen een kwaliteitsborstel. Het haar van de beste borstels is allemaal van de staart afkomstig. Vaak wordt er een haarmengsel gebruikt van de manen en de staart. Bij deze borstels is de kans groot dat het dunnere haar van de manen na verloop van tijd loskomt uit de borstel.

Varkenshaar borstels

Over het algemeen hebben varkenshaar borstels veel stijvere borstelharen dan de borstels van paardenhaar. Dit maakt een varkenshaarborstel ongeschikt voor glad leer. Wel kan je een borstel van varkenshaar gebruiken voor gestructureerd leer, zoals pebblegrain. Bij het poetsen van brogues kan een eventuele ophoping van schoencrème of was door de stijvere haren van deze borstel eenvoudiger verwijderd worden.

Wat is onze aanbeveling?

Iedereen die zich echt inzet voor de beste zorg voor zijn schoenen, of een grote schoenencollectie heeft, heeft een set borstels van paardenhaar en varkenshaar nodig. Ze zijn echt verschillend genoeg in hun gebruik om het hebben van beide te rechtvaardigen.