Chukka of Desert boot?

In Nederland kennen we de chukka boot vooral onder de naam desert boot. Eigenlijk klopt dat niet. De desert boot is een type chukka. Elke desert boot is een chukka maar niet iedere chukka is een desert boot.

De chukka boots langs het polo veld in Brits koloniaal India

Chukka Boots. De raadselachtige naam Chukka komt uit het Brits koloniale India. De zes spelperiodes waaruit een polowedstrijd bestaat werden chukka’s genoemd. Het woord werd ontleend uit het Hindi waar Chukkar cirkel of draai betekent. Dit enkelhoge model veterschoen was voorzien van een dunne leren zool. Het bovenwerk bestond uit soepel kalfssuède, met een losse (derby) vetersluiting met 2 of drie vetergaatjes en een ronde neusvorm. De schoenen werden niet door de ruiters tijdens een wedstrijd gedragen. maar juist spelers en de Britse royalty rond het poloterrein verschenen op deze vrijetijdsschoenen. De weg naar het succes was geplaveid.

In de VS werden deze vrijetijdsschoenen razend populair toen sterren als Marlon Brando en Steve Mc Queen deze casual boots gingen dragen. De Chukka is door de jaren heen een geliefd model schoen gebleven die zowel door mannen als door vrouwen wordt gedragen.

Desert boots in de oorlog in Libië en Egypte

Desert boots. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd door Britse soldaten in de zogenaamde Desert War, die plaatsvond in Libië en Egypte, een variant van de Chukka boot gedragen. Deze variant was geïnspireerd op de Zuid-Afrikaanse Veldschoen die wel Voortrekker genoemd werd. Deze halfhoge laarsjes waren, niet voorzien van een leren maar, een natuurrubber zool. De ronde neus, korte, losse (derby) vetersluiting en het soepele suède werden overgenomen.

De jonge Britse soldaat Nathan Clark, de jongste telg in het Britse familiebedrijf Clarks was in 1941 gestationeerd in het toenmalige Birma (nu Myanmar). Hij zag dat de Engelse legerofficieren in hun vrije tijd op de zandkleurige Chukka’s liepen die in Caïro werden gemaakt voor Zuid-Afrikaanse soldaten. Deze voorlopers van de Desert boots hadden een suède bovenkant en een crêpezool. De schoen was comfortabel en geschikt voor het belopen van iedere ondergrond.

Clarks desert boots, Britishness op de Chicago Shoe Fair

Nathan’s creatieve geest werd aangewakkerd en hij deelde zijn vooruitstrevende idee met zijn broer Bancroft op het Clarks hoofdkantoor in Somerset. In 1949 debuteerde Nathan met zijn Desert Boots op de Chicago Shoe Fair, waar de Amerikanen in no time vielen voor de charme van zijn Chukka’s. De schoenen werden geroemd om hun Britishness waar de Amerikanen zo van hielden; bovendien waren ze goedkoop en te combineren met zowel een casual als een dressed outfit.

Het duurde niet lang voordat de Desert boots van Clarks verschenen in magazines en op de catwalks. De Desert boot is regelmatig aangepast, gekopieerd en vernieuwd, en veroverde met succes Europa.

Stoere desert boots en verfijnde chukka’s

De grote verschillen tussen de een chukka en een desert boot zijn dus vooral de zolen. Daarnaast hebben chukka’s verfijnd stikwerk en dunne ronde veters. Desert boots zijn direct herkenbaar aan de het grove stikwerk waarmee de zool en het bovendeel aan elkaar bevestigd zijn. Ook de dikke platte veters zijn een herkenbaar item bij desert boots. 

In ons Design Lab stel je je eigen originele Newmarket chukka samen. Of wil je liever een chukka in handgeverfd patina? Bijzonder mooi ook zijn chukka’s gemaakt van een exotische huid of in shell cordovan.