Zijn schoenspanners noodzakelijk?

Ondersteuning en vormbehoud

Het antwoord op die vraag is ja.Zoals goede crème en was het leer vanaf de buitenkant verzorgt zo zorgt het consequent gebruik van schoenspanners ervoor dat het leer van binnenuit wordt onderhouden. Leer heeft ondersteuning nodig om de juiste vorm te behouden. Als schoenen gedragen worden heeft het leer genoeg steun, maar voor de periodes die ze in de kast doorbrengen fungeren schoenspanners als jouw ‘stand-in’.

Poreus materiaal neemt vocht op

Of je nu denkt dat je voeten een beetje of veel zweten, ze zweten. Hoewel sokken als een barrière fungeren, zullen het leer en de voering van je schoenen het vocht opnemen. Na verloop van tijd kan dit zelfs leiden tot het schimmelen of zelfs vergaan van de voering en mogelijk het barsten van het leer. Daarom is het belangrijk dat je na het dragen van je schoenen dit vocht aan het leer onttrekt. Om dit te doen, moet het materiaal van je schoenspanner poreus zijn, zoals hout. Vermijd plastic varianten en ook houten spanners die gelakt zijn. Om dezelfde reden dat we graag houten kleerhangers voor jasjes gebruiken, kijken we naar cederhout voor onze schoenspanners.

Schoenspanners van cederhout

Er zijn een handvol redenen waarom ceder onze voorkeur heeft boven andere houtsoorten. Het bevat natuurlijke oliën die de groei van bacteriën of schimmels niet ondersteunen. Ceder is ook een zeer sterke houtsoort, maar toch lichter dan veel andere houtsoorten. Bovendien worden geurtjes bestreden door het natuurlijke aroma van cederhout. Mocht het cederaroma na verloop van tijd vervagen, schuur ze dan lichtjes op om dit weer tot leven te brengen.

Wil je tientallen jaren genieten van jouw schoenen onderhoud ze dan goed door gebruik te maken van de juiste wax of crème en gebruik consequent schoenspanners.