Albert slipper

De meest bekende en onmiskenbare pantoffels met gesloten achterkant zijn Albert slippers, genoemd naar Prince Albert, de Duke of Windsor, echtgenoot van koningin Victoria.

Victoriaanse tijdperk

Tijdens het Victoriaanse tijdperk begonnen mannen de noodzaak te waarderen om het vuil uit hun huizen te houden en ruilden ze hun laarzen of schoenen in voor slippers wanneer ze binnenkwamen. De slippers houden de voeten warm, wat niet onbelangrijk is in een een groot, slecht verwarmd, Victoriaans huis.

Formeel en ongedwongen

De slippers kunnen hetzelfde grosgrain gestrikte lint van een operapump hebben, maar vaker is het voorblad effen of heeft het motieven gemaakt met borduurwerk. Ze zijn in veel kleuren verkrijgbaar – bordeaux en marineblauw zijn twee populaire keuzes. Op deze manier kunnen ze worden gecombineerd met een bijpassend fluwelen smokingjasje, wat de perfecte manier is om ze te dragen als u een etentje bij u thuis organiseert. Het fluweel geeft ze formaliteit, terwijl hun aard als pantoffels zorgt voor een ongedwongen sfeer. Sommige mannen dragen fluwelen pantoffels met een smoking buitenshuis of zelfs gewoon op straat, meestal zonder sokken. Dit kan je een air van ‘sprezzatura’ geven met een spijkerbroek en een katoenen sportjasje voor lokale uitstapjes, maar als je een smoking aan hebt, moet je dunne kousen dragen.

Black tie

De inspanning die heren in black tie steken is bijna legendarisch. Er is geen andere outfit waar we zoveel tijd aan besteden om de pluizenroller over te laten lopen. Maar om de een of andere ondoorgrondelijke reden lijkt dat oog voor detail ergens voor de enkels te stoppen. Vaak wordt er gegrepen naar dezelfde zwarte veterschoenen die ook de hele week op kantoor dragen worden. Dat is niet goed genoeg.

Lakschoenen of fluwelen elegantie?

Black tie vraagt om iets fijners. En net zoals je geen vlinderdas draagt naar kantoor, of een cumberband door de riemlussen van jouw jeans zou proberen te schuiven, zouden je zwarte stropdasschoenen in de kast moeten blijven bij black tie. Wat dan wel? Een paar lakschoenen is een goede keuze, maar qua elegantie is de fluwelen slipper niet te overtreffen.

Twee modellen in onze collectie

In de collectie van MORAGHI hebben wij de Prince Albert slipper en de Royal Albert slipper. Onze Royal Albert heeft een iets langer voorblad en een licht vierkante neus. Allebei hebben ze een leren voering en kunnen ze naar eigen inzicht, met verschillende materialen en accessoires samengesteld worden in ons Design Lab. Klik op de namen en je kan direct aan de slag.
Originele collectie Royal Albert Prince Albert 
Handgeverfd patina Royal AlbertPrince Albert
Exotische huiden Royal Albert en Prince Albert