Tweed

Tweed is een wollen twill doek die geweven kan worden in verschillende patronen zoals visgraat, spijkerkop, pied-de-poule en de bekende Prince-de-Galle ruit. Op het platteland van Schotland is tweed ontstaan en daar wordt het nog steeds geproduceerd. Aanvankelijk was ‘tweed’ een verkeerde lezing van tweel (Schots voor twill). Dit misverstand werd geholpen door de associatie van de herkomst van de stof met de rivier de Tweed.

Royalty en aristocratie

Van oudher is het de stof van royalty’s en aristocratie, van vliegvissers en hertenjagers. Tweed was bijzonder populair voor landelijke sportkleding vanwege de warmte, het ademend vermogen en de culturele waarde ervan. Jassen, broeken en mantels werden op maat gemaakt.

Middenklasse en hervormingen

Rond 1860 werd de jachtjas gemaakt als loungejas en in combinatie met een gilet en een broek was het moderne zakelijke pak geboren. Tweedpakken werden mode voor kosmopolitische mannen toen de stoere mannelijkheid plaats maakte voor middenklasseprofessionaliteit. Tegen het einde van de 19e eeuw vertegenwoordigde nieuwe tweed-fietskleding het verlangen naar sociale en fysieke mobiliteit. Tegelijkertijd hervormden vrouwen hun identiteit in tweed. Zij namen de mannelijke stijlen over en namen afstand van laat 19e-eeuwse genderrollen.

Tweed in de 20e eeuw

Begin 20e-eeuw werd tweed opnieuw conservatief. Het ruitpatroon ‘Prince van Wales’ is populair. Coco Chanel maakt in die tijd haar tweed collecties, nog steeds kenmerkend voor de Chanel ‘look’. Tijdens de Tweede wereldoorlog werd tweed naast modieus ook praktisch. In de jaren 60 werd tweed populair bij jonge modieuze en politiek progressieven die gespot werden in uitlopende geruite herenbroeken en minirokken. Tweed raakte daarna uit de mode en werd geassocieerd met conservatieve en ouderwetse waarden.

Tweed is chic

In de 21e eeuw dicteerden de vooraanstaande modehuizen: ‘Tweed is Chic’. Het dragen van tweed roept de complexe geschiedenis op en de onderhandelingen over mode, klasse en genderpolitiek. Tweed is tegelijk traditioneel, professioneel, ouderwets, haute couture en radicaal.