Fluweel

Fluweel of velours

Fluweel (Frans: velours, Eng; velvet) is een geweven stof met een enigszins harig oppervlak. De rechtopstaande lussen (pool) zijn met de kettingdraden mee geweven en vervolgens afgesneden. Vroeger werd er voornamelijk zijde gebruikt voor het vervaardigen van fluweel. Tegenwoordig worden ook andere stoffen zoals linnen, katoen, wol, mohair en zelfs synthetische stoffen gebruikt. Soms wordt er lycra toegevoegd om een zekere mate van elasticiteit te bereiken.

Genua, fluweel centrum

De uit Azië afkomstige techniek van het fluweel weven kwam rond 1400 in Italië tot bloei, in het bijzonder in  Lucca, Florence, Venetië en Genua, die laatste stad is nog altijd een fluweel centrum. In de 16 eeuw werd ook Brugge een centrum van fluweel wevers, dat in kwaliteit niet voor Italië onderdeed.

Kostbaar

Fluweel is een zachte en fijne, glanzende stof, die vanouds gebruikt wordt voor kostbare kleding. Alleen de meest vooraanstaande mensen konden zich fluwelen kleding veroorloven. Religieuze en koninklijke gewaden zijn nog steeds vaak van fluweel. In de 17e eeuw waren het vooral de handelslieden die zich kleding van fluweel konden veroorloven. De gracht Fluwelen Burgwal die zowel in Den Haag als in Monnickendam voorkomt getuigd daarvan. Ook in Amsterdam was ooit een Fluwelen Burgwal. Het Huis aan de Drie Grachten heeft aan de kant van de Oudezijds Voorburgwal een gevelsteen waarin die naamgeving nog te herkennen is.