Houndstooth

Houndstooth (Engels, hondentand) wordt ook wel pied-de-poule (Frans, kippenpoot) genoemd. We hebben het hier over een patroon. Het is een klassiek patroon dat oorspronkelijk in wollen tweedstoffen geweven werd. De stof werd als bovenkleding gedragen door de herders van de Schotse Laaglanden.

De Pinna

Het patroon is al meer dan een eeuw oud maar in de modewereld werd het pas begin jaren dertig van de vorige eeuw populair. Het was het moment dat het vooraanstaande modehuis De Pinna aan Fifth Ave. in New York de houndstooth stoffen toepaste in haar voorjaarscollectie herenpakken van 1933. Sindsdien heeft menig modeontwerper houndstooth stoffen in collecties verwerkt.

Koninklijke, gender neutrale mode

De kledingstijl van leden van het koninklijk huis is altijd invloedrijk geweest. De serie ‘The Crown’, over het Britse koningshuis, heeft ervoor gezorgd dat velen een voorkeur voor traditionele, Brits geïnspireerde kleding ontwikkelden. Van Lady Di tot de Queen Mother, houndstooth is een vaste favoriet van de monarchie en laat zien hoe deze trend voor alle leeftijden werkt. Houndstooth werkt voor iedereen. In de mode-industrie werd de houndstooth voor het eerst gezien in de pakken van De Pinna. Houndstooth is een terugkerend thema op de catwalk en lijkt nooit uit de mode te gaan.