Shell Cordovan

Paardenleer

Voor wie er nog nooit van gehoord heeft, cordovan is een leersoort die er echt uitspringt. Cordovan leer is exclusief, kostbaar en zeer duurzaam. De naam is afgeleid van de Spaanse stad Cordoba gelegen in Andalusië, Zuid-Spanje. Die regio staat bekend om zijn Andalusische paardenfokkerij. Een traditie die teruggaat tot de 7e eeuw. Cordovan is een dan ook een paardenleer. Het is gemaakt van paardenhuid of, meer specifiek, de vezelachtige schaal die onder de oppervlaktehuid zit. Paardenhuid wordt vaker gebruikt om leren producten van te maken maar voor cordovan worden alleen de twee schelpvormige delen aan weerszijde van de staart gebruikt omdat in deze delen de vezelstructuur het meest dicht is.

Eén paard, één paar schoenen

Om verschillende redenen is cordovan kostbaar. Ten eerste omdat de ‘shells’ afkomstig zijn van paarden die niet speciaal voor de huid gehouden worden. Bovendien kan van één paard maar één paar schoenen gemaakt worden. Daarnaast ondergaat het leer een bijzonder arbeidsintensief plantaardig looi- en kleurproces met gebruik van oliën.  Hierdoor ontstaat het unieke gevoel van cordovan. De unieke glanzende uitstraling komt door iets wat je zou kunnen verrassen. Want, in tegenstelling tot de meeste leersoorten, is wat je ziet als je naar het gladde en glanzende oppervlak van cordovan kijkt, niet de nerfzijde van de huid, maar de intens gepolijste vezelstructuur van de onderhuid. Het bewerken van de huid is een proces dat maanden in beslag neemt.

Hoogglanzende- en luxueuze afwerking

In tegenstelling tot kalfsleer is cordovan dus helemaal glad, zonder nerf. Dit geeft cordovan schoenen hun hoogglanzende- en luxueuze afwerking, die past bij rijke donkerbruine of cognackleuren, of de klassieke bordeauxrode kleur. Het leer gedraagt ​​zich ook iets anders dan kalfsleer. Het is stijver en hoewel het na verloop van tijd bijzonder soepel wordt en zich helemaal vormt naar de voet van de drager, duurt het langer om schoenen van shell cordovan in te lopen. Een paar van onze cordovan-schoenen, mits goed verzorgd, zullen tientallen jaren meegaan.

Kleur #8

Shell Cordovan is verkrijgbaar in 4 kleuren: Donkerbruin, Cognac, Donkerblauw en Bordeaux. De laatste, ook bekend als kleur # 8, is de meest voorkomende kleur van Cordovan. Het is eigenlijk een diepbruin met een vleug roodachtig bordeaux die in de loop van de tijd zichtbaarder wordt.

Wil je zien welke modellen je kan personaliseren in het prachtige shell cordovan? Bekijk dan onze shell cordovan collectie.