Linnen

Vlas

Linnen is een materiaal dat wordt gemaakt van de vlasplant. Linnen is een bijzonder milieuvriendelijk materiaal. Elk deel van de vlasplant wordt gebruikt, de lange en korte vezels, de zaden en de schil. Daarnaast is er, in verhouding tot de katoenplant, minder grond nodig en heeft de vlasplant bovendien genoeg aan regenwater. Linnen is de sterkste en meest duurzame plantaardige vezel.

Verschil tussen katoen en linnen

Linnen is aanzienlijk minder zwaar en dik dan katoen. Linnen stoffen hebben meer complexiteit dan katoenen, omdat de stof minder vlak is. De duidelijke structuur van linnen stoffen is goed voelbaar. Linnen is sterker en duurzamer dan katoen. De kosten voor het produceren van linnen stoffen zijn wel hoger dan katoenen omdat linnen veel lastiger te spinnen is.

Poplin weven

Omdat linnen vezels niet elastisch zijn wordt het linnen volgens een simpele weeftechniek geweven. Complexere technieken zijn minder geschikt. Net als bij katoenen is poplin de meest gebruikte weving. Bij poplin wordt één garen verticaal kruiselings over en onder één horizontaal garen geweven.

De oorsprong van linnen

Linnen is eeuwenoud: het werd voor het eerst geproduceerd in het oude Egypte. De Romeinen namen de traditie over en gingen linnen produceren in Europa. Historisch gezien is linnen een luxeproduct. Vooral de Nederlanders waren, ten tijde van de Gouden Eeuw, meesterwevers. Het ‘Hollandse linnen’ was de fijnste en best geweven stof die verkrijgbaar was in West-Europa. Vooral in Vlaanderen, Nederland en Frankrijk groeit de vlasplant goed, uiteindelijk groeide Brugge uit tot linnenhoofdstad van de wereld. Linnen is een Europese specialiteit en is de enige plantaardige textielvezel die van oorsprong uit het continent komt. Een natuurlijk vochtig zeeklimaat, leembodem en generaties ervaring: de perfecte combinatie om kwaliteit en natuurlijke producten te garanderen.